Skuldebrev mall gratis

Ett skuldebrev, även kallat revers eller låneavtal, är ett juridiskt bindande avtal som visar att en part lovar att betala tillbaka ett lån taget av en annan part.

Skuldebrev kan upprättas både mellan privatpersoner och företag och fungerar som ett bevis på att låntagaren erkänt skulden.

Du kan även köpa ett skuldebrev hos Juridiskadokument.nu och fylla i det själv för endast 395 kronor. I priset ingår även support och fri juridisk rådgivning vid köp av ett avtal.

Du kan skriva ett skuldebrev själv men ibland kan det vara bra att ta hjälp av en jurist, exempelvis hos Juridiskadokument.nu om du vill ha ett skräddarsytt och juridiskt korrekt skuldebrev. Priset för ett skuldebrev upprättat av en jurist är 2950 kr

Eftersom det inte finns några specifika formkrav för detta avtal kan du skriva skuldebrev själv, till exempel med en gratis mall.

Läs vidare för att lära dig mer om hur skuldebrev fungerar, när de kan vara lämpliga och vilka punkter de bör innehålla.

Vad är ett skuldebrev?

Ett skuldebrev, även kallat lånerevers, är ett låneavtal mellan två parter. Avtalet visar att den ena parten har tagit ett lån av den andra parten som den har för avsikt att återbetala. Kontraktet utgör därmed en trygghet för långivaren eftersom den bevisar att låntagaren erkänt skulden.

Skuldebrevet reglerar vem som lånat ut pengar, vem som lånat, den summa som lånats ut samt villkoren kring återbetalningen. Utan ett skuldebrev kan låntagaren undvika att återbetala skulden och hävda att de fått pengarna som en gåva.

Två olika typer av skuldebrev

Skuldebrev går att dela in i två olika kategorier: löpande och enkla.

Enkelt skuldebrev:
Ett enkelt skuldebrev är riktat till en specifik person och upprättas vanligtvis när låntagare och långivare är bekanta, exempelvis när det gäller lån inom familjen. Det är ett tryggt sätt att försäkra sig om att de utlånade pengarna kommer att återbetalas. Här är det inte möjligt att överlåta eller sälja rätten till kravet utan att låntagaren meddelas om den nya ägaren. Det är inte heller möjligt att försämra situationen för låntagaren i samband med överlåtandet.

Löpande skuldebrev:
Den här typen av lånekontrakt kan överlåtas fritt mellan personer (”löpa”). Det finns två olika typer av löpande skuldebrev: innehavarskuldebrev och orderskuldebrev 

 • Innehavarskulder – Betyder att personen som kan visa upp skuldebrevet får betalt. Den här modellen passar bäst för personer som enkelt vill kunna ge skuldebrevet till någon annan. 
 • Orderskulder – I det här fallet ska skulden betalas till långivaren eller till order, vilket betyder att den nya personens namn måste stå på avtalet vid en överlåtelse.

När behöver man ett skuldebrev?

Alla typer av lån du ansöker om hos banken eller ett kreditinstitut har ett skuldebrev. Det gäller både bolån, blancolån och krediter, oavsett storlek. Innan långivaren kan betala ut lånet måste du signerat låneavtalet. Detta är en försäkran för deras del som visar att du har för avsikt att återbetala skulden. Lånereverser går dock att upprätta i andra situationer också, till exempel vid lån mellan privatpersoner. Skuldebrev inom familjen är vanligt, till exempel om en familjemedlem ska köpa lägenhet, vill studera utomlands eller bara köpa ett nytt fordon. Avtalet fungerar som en trygghet för den som erbjuder ett lån och säkerställer att de får sina pengar tillbaka.

Vad ska skuldebrevet innehålla?

Det finns inga specifika formkrav för vad en lånerevers ska innehålla. Däremot är det bra om dokumentet innehåller följande information:

 • Långivarens och låntagarens personuppgifter – Namn, adress, personnummer och kontaktuppgifter.
 • Lånebelopp – Den summa som långivaren lånat ut till låntagaren.
 • Ränta och avgifter – Om det tillkommer ränta eller andra avgifter, och i så fall storleken på dessa.
 • Amortering – Hur mycket lånet ska amorteras med och när.
 • Betalning – Hur och vart låntagaren ska göra sina inbetalningar.
 • Övriga villkor – Exempelvis om låntagaren vill lösa hela eller delar av skulden i förtid.
 • Underskrift och datum – Båda parter ska skriva under skuldebrevet och få varsitt exemplar.
äktenskapsförord mall gratis

Hur skriver man ett skuldebrev?

Eftersom det inte finns några krav för hur ett skuldebrev ska se ut kan du skriva det på egen hand och utforma villkoren efter din specifika situation. Om du vill ha lite hjälp på traven kan du alltid använda dig av en gratis mall för skuldebrev. Här behöver du bara ändra i de färdiga uppgifterna så att de passar dig. Det finns mängder av bra gratismallar för låneavtal du kan ladda ner och använda dig av.

Känner du dig osäker på hur du ska göra rekommenderar vi att du tar hjälp av en jurist. På så sätt kan du vara säker på att skuldebrevet utformas på ett korrekt sätt och att det passar just din individuella situation. En bra tjänst som erbjuder dig att skriva skuldebrev mellan privatpersoner tillsammans med en jurist är Lexly.se. Här bokar du enkelt ett möte via telefon eller videosamtal.

Några vanliga skuldbegrepp

 • Ränta – kostnad för lån
 • Räntekalkylator – kalkylator som räknar ut räntan på ett lån
 • Återbetalningstid – inom vilken tid skall lånet betalas tillbaka
 • Amortering – återbetalning av lån
 • Privatlån – lån utan säkerhet
 • Bolån – lån där bostaden ligger som säkerhet för lånet
 • Snabblån – lån som betalas ut snabbt och har oftast hög ränta
 • Låneförmedlare – Aktör som jämför erbjudanden från flera banker och långivare med en enda ansökan
 • Samlingslån – ett större lån som tas för att betala av mindre lån och krediter

Vanliga frågor och svar om skuldebrev

Här hittar du ett urval av vanliga frågor och svar gällande skuldebrev. Är du inte helt hundra på hur du ska göra för att skriva ett skuldebrev?

Via Juridiskadokument.nu kan du köpa en mall för skuldebrev upprättat av juristbyrån Thorlund Juristbyrå AB för endast 395 kronor. Då ingår också fri juridisk hjälp ifall du har några frågor om avtalet.

Du kan även köpa till en dokumentgranskning för 795 kronor ifall du vill att en jurist ska kontrollera skuldbrevet efter du är klar. Är du osäker på att skriva avtalet själv? Då kan en jurist upprätta hela avtalet till en kostnad på 2950 kronor. Det finns flera sätt att få hjälp på. 

Ja, det är möjligt att skriva ett eget skuldebrev eftersom den här typen av avtal saknar formkrav. Se bara till att specificera lånebeloppet och återbetalningen samt att båda partner signerar avtalet.

Enkla skuldebrev innehåller information om låntagare, långivare, lånebelopp, amortering, betalning och övriga villkor. Du kan naturligtvis ändra villkoren så att de passar just din situation.

Det finns inga regler för hur ett skuldebrev ska se ut, men det bör innehålla detaljer om utlåningen samt underskrifter av båda parter.

Nej, skuldebrevet är giltigt även utan bevittning. Däremot kan vittnen vara bra för att understryka att båda parternas underskrifter är äkta och att de skrivit under av egen fri vilja.

Ja, revers är ett annat ord för skuldebrev.