Ska du sälja ditt företag? Så gör du

Ska du sälja ditt bolag blir det kanske den största affären du någonsin gör som företagare. En lyckad affär brukar kväva planering och tålamod. Här berättar vi hur det går till att sälja företag, steg för steg. Du får konkreta tips och saker att tänka på.

Förbered dig för att sälja ditt företag

Att sälja ett företag är ofta en komplex process med många moment. Räkna med att det kan ta tid. Upp till ett år är inte ovanligt.

Du gör klokt i att förbereda dig för försäljningen genom att ta fram en exitstrategi. Den hjälper dig att tänka igenom när och under vilka förutsättningar företaget ska säljas och hur det kan gå till i praktiken.

Till exempel – ska personalen arbeta kvar? Hur är det med nyckelpersoner – ska de arbeta kvar efter överlåtelsen? Finns det några skatteaspekter att tänka på?

Du kan även fundera på om du ska sälja alla aktier (aktieöverlåtelse) eller endast inkråmet i bolaget (inkråmsöverlåtelse). Det finns fördelar med bägge alternativen, både för köparen och för dig som säljare.

Det finns även en hel del du kan göra för att göra ditt företag mer attraktivt i en potentiell köpares ögon och därmed kan du kanske få ut ett högre pris för bolaget. Gå igenom bokföring, avtal och processer och se till att allt är väldokumenterat och i gott skick.

En potentiell köpare kommer dessutom sannolikt att vilja göra en due diligence innan företagstransaktionen slutförs så det är viktigt att allt är i sin ordning.

Ta reda på vad bolaget är värt

Hur mycket är företaget värt? I slutändan är svaret ”så mycket som köparen är villig att betala”. Ska du sälja ditt företag bör du låta värdera det först så att du har en bild av vad det faktiskt är värt.

Det känns tryggt att kunna luta sig mot en oberoende värdering inför förhandlingarna. Och det hjälper dig att inte fatta förhastade beslut och tacka ja till ett pris som kanske verkar bra, men som mot bakgrund av värderingen är alldeles för lågt.

Ofta görs en avkastningsvärdering som bygger på historisk vinst, varpå en multipel appliceras. Den kan i typfallet vara 3 till 5 gånger vinsten. Det varierar dock mycket, bland annat beroende på bransch och sådant som har med just ditt företag att göra. Till exempel finansiell risk och ägarberoende.

Det är också vanligt att värdera verksamheten utifrån tillgångarnas nettovärde genom en substansvärdering.

I slutändan är det dock först i samband med budgivningen eller förhandlingarna som du får veta om det pris du begärt upplevs som rimligt eller inte.

Hitta rätt köpare

Att hitta en passande köpare är A och O för att lyckas sälja sitt företag. Ofta finns potentiella köpare bland konkurrenter eller bolag med liknande verksamhet. En köpare kan även vara en leverantör eller distributör, eller finnas bland finansiella investerare och Venture Capital (VC).

Ska du sälja en helt lokal verksamhet som till exempel en kiosk eller matbutik kan en företagsmäklare hjälpa dig att nå ut till potentiella köpare. 

För övriga typer av företag kan det istället löna sig att engagera en duktig M&A rådgivare. Det finns flera viktiga skillnader mot vanliga företagsförmedlare.

Vi vill påstå att chansen att hitta en köpare är betydligt större med en M&A-rådgivare eftersom en sådan inte bara publicerar en annons på sin sajt utan faktiskt gör fotarbetet, analyserar marknaden och tar sedan kontakt med olika köpkandidater.

En annan viktig skillnad är att en rådgivare vanligtvis tar ut ett fast arvode. Det brukar således inte vara någon provision på företagstransaktionen när du anlitar en M&A-rådgivare.

En duktig rådgivare kan föra parallella förhandlingar med flera potentiella köpare, vilket är fördelaktigt för dig som säljare i och med det uppstår en konkurrenssituation som kan leda till ett högre pris.

Har du möjlighet kan du engagera en rådgivare tidigt i processen för att även få hjälp med förberedelserna inför försäljningen. ”Förbättringen” av bolaget så att säga.

Skriv aktieöverlåtelseavtal

Den sista fasen när du ska sälja ditt företag är att genomföra slutförhandlingarna med köparen och därefter skriva ett aktieöverlåtelseavtal. Det är viktigt för att visa vad ni kommit överens om och minska risken för missförstånd eller tvist.

Det är vanligt att köparen betalar handpenningen i samband med att ni undertecknar avtalet. På tillträdesdagen gör ni sedan en lagerinventering (ifall verksamheten har ett lager) och likvidavräkning.

Ibland vill köparen att du som säljer ditt företag lämnar vissa garantier, exempelvis om du är VD och ni har kommit överens om att du ska arbeta kvar en viss tid.

Det händer också att en köpare förhandlar fram en säljarrevers, vilket innebär att en del av köpeskillingen betalas senare på avbetalningsplan.

Var noga med att få med den typen av uppgörelser i aktieöverlåtelseavtalet så att det inte uppstår några missförstånd. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *